Protiv

A je l to ono tipično srpsko (pa i balkansko, ako ćemo pravo) ili je svuda PROTIV najveća motivaciona reč?  Baš ko u filmovima, kada američkom policajcu oduzmu značku, on odlučuje jače da udari i pomeri sve granice svemira, pobedi 50 mafijaša u jednom dahu i naravno povrati svoje mesto u policijskoj stanici. Je l to taj fazon? Kaži narodu, nemoj to – i uradiće. Još od detinjstva to tako ide. Ne, ne jedi tu boraniju! Uzmi sladoled! Pa sad… (Dete uzima sladoled.)
Gde kreće to PROTIV da se javlja u nama? I zašto?
Protiv i pljuvanje sistema. Protiv. Inat. Kuknjava.
Kako pratim blogere i pisanje u dnevnoj štampi (od skora)…pa više se čitaju rečenice pune uvreda, ona crna hronika i, to, uglavnom, to PROTIV. Naravno, tu su povremene pobede u sportu, pa i to ide PROTIV nekog. Evo, vam, Amerikanci, pobedili smo vas! Evo vam, Turci, vraćamo za robiju! Pobedili smo vas u… Evo, vam, Crnogorci, što ste se odvojili, pobedili smo i vas!
Zašto PROTIV? Zašto ne gledamo sebe? SEBE? Slavimo pobede bez tog stava PROTIV? Zašto uvek tu igru biramo? I gde je ona počela? I gde ona počinje?
Advertisements

2 thoughts on “Protiv

  1. браво. синоћ сам први пут у животу написала нешто у том фазону,не довољно јако, нисам задовољна, недоречено, као песма насупрот насиљу, а не афирмативно и целу ноћ се врпољим по кревету.

    Like

  2. Sve više smo protiv, a da i ne znamo zašto. U redu je takmičarski duh, ali uz poštovanje protivnika. Likovanje i hejtovanje je sve više nečin komunikacije, a to je odraz pada kulture, morala, svih vrednosti …

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s