Golubac, Srbija

Razne legende se viju o ovom bajkovitom mestu. Ne zna se tačno ko je izgradio ovu tvrđavu na desnoj strani Dunava, ali se zna da je osnovu podigao pravoslavni srpski velikaš o čemu svedoči pravoslavna kapelica.
A jedna Legenda priča:
Behu to burna vremena. Velike imperije ukrstiše mačeve zarad trona i teritorije. U rukama što se lome ko tanke grane kad počne oluja, on, pokušavajući da bude snažan, nosi kamen. Ko Sizif, valja, vuče, nosi. Godina, dve, osamdeset, ostareše im ruke, mladost poput vetra odluta u livade, nestade, ali tvrđava se izdiže na strmoj steni kraj Dunava. 
Među zidinama narod živi, vetar odnosi, utvrđenje se menja. Diše, i ono nestaje svakim udisajem. Izgradiše i puteve, krenuše točkovi da se vrte u nedogled, čas na jednu čas na drugu stranu. Tvrđava ćutaše urasla u korov, poče silaziti u Dunav, da nestane zanavek…
Ali, u sred noći. Kada je najtamnije, kada se čuje vetar što lomi grane i zazviždi oluja prizivajući prošlost. Na mesečevoj svetlosti izlazi ona, Kraljica Jelena, na najvišoj kuli stoji, sva u belom, da kao nekad, usamljena, hrani golubove i čuva svoj grad, svoj Golubac. 

Fotografije:

castlesintheworld.wordpress.com

http://www.traveloutthere.com/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s