Abaja

Abaja jeste duga haljina, tradicionalno crne boje kojom se sakrivaju od pogleda devojke i žene arapskog porekla islamske vere.
deanna234__26473.1439487516.1280.1280 grecian gold abaya
satin flower abaya
Veruje se da abaja, kao odevni predmet, postoji već 4.000 godina, a izvori kažu da se prvi put javlja u drevnim civilizacijama Mesopotamije.
Žene sakrivaju sve sem lica, ruku i nogu (mada pojedine sakrivaju i lice, pa i ruke).
One koje su u davnini nosile abaje bile su zaštićene od rada, žene iz imućnih porodica, dok je radnicama i sluškinjama bilo zabranjeno da pokriju telo.
Sada su abaje, možemo reći, evoluirale. Više nema samo crnih, već ih možete naći u različitim bojama, sa različitim ornamentima i detaljima uopšte, te se tako čine i kolekcije za 2013. godinu, 2014. Ili 2015. jesen-zima, proleće-leto. Modni kreatori se takmiče među sobom ko će spojiti moderno, a tradicionalno, napraviti nešto novo,  a opet ostati u okvirima religije i tradicije.Brownz-Abaya-and-Royal-Blue-Abaya
Advertisements

4 thoughts on “Abaja

 1. Veoma mi se dopada i tekst i abaja. Otkriva upravo ono što i treba na elegantan, tajnovit, suptilan način tako da žena dobija na nekoj uzvišenosti pride.

  Like

  1. Nekad su mi abaje bile strašne, moja majka ih ne voli, pogotovu ove crne (podsećaju je na tugu, sahrane i tako to), ali meni su, baš kako ste rekli, uzvišene, elegantne, damske. 😀 Ima ih od različitih materijala i za različite prilike. Sa prelepim detaljima. 😀
   Hvala vam na komentaru i podršci. 🙂

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s